En marxa el 7è Congrés

Aquest 15 i 16 de juny, la Taula impulsa un espai de debat i reflexió sobre com garantir una recuperació social justa, equitativa i inclusiva.

14 juny 2022

Amb el lema ‘El repte de la reconstrucció social: noves respostes des del Tercer Sector Social‘, la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya impulsa el 7è Congrés del Tercer Sector Social, que té lloc aquest 15 i 16 de juny al Petit Palau del Palau de la Música Catalana. Una vintena de persones expertes debaten i reflexionen des de diferents àmbits sobre com garantir una recuperació postpandèmica justa, equitativa i inclusiva. Malgrat ser el congrés del tercer sector social, aquest espai vol incorporar els punts de vista de  ponents de reconegut prestigi des de l’àmbit social, econòmic, de les administracions públiques, el sector empresarial, els moviments de defensa dels drets humans, de cooperació i desenvolupament o de l’economia social i solidària, entre altres. 

Benvinguda
Sandrine Dixson-Declève, copresidenta del Club de Roma, serà l’encarregada d’adreçar una salutació de benvinguda als i les assistents al congrés. Dixson-Declève, experta en política energètica, ha ocupat diverses posicions com a consellera de la Comissió Europea i donarà el tret de sortida a les jornades. 

Conferència inaugural
La conferència inaugural del 7è Congrés del Tercer Sector Social és a càrrec de Cormac Russell, director general i fundador de Nurture Development. Russell defensa la importància d’una societat rica en connexions i d’un desenvolupament comunitari basat en actius i abordarà la reconstrucció social des de l’acció comunitària.

Sessió plenària 1
‘La resposta per a la transformació de l’economia i la redistribució de la riquesa’ amb: 

 • Antón Costas Comesaña, president del Consejo Económico y Social de España (CES).
 • Carlos Susías Rodado, president de la Red Europea de Lucha contra la Pobreza y la Exclusión Social en el Estado Español (EAPN-ES).
 • Arnau Queralt Bassa, director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.
 • Maria Àngels Cabasés, síndica de la Sindicatura de Comptes de Catalunya. 

Sessió plenària 2
‘La resposta des de l’acció social: prioritats i reptes des de l’àmbit social després dels efectes de la pandèmia’ amb:

Sessió plenària 3
‘La resposta des de la societat civil organitzada’ amb:

 • Helena Maleno Garzón, fundadora del col·lectiu Caminando Fronteras, defensora dels drets humans, periodista i investigadora dels moviments migratoris i la trata de persones.
 • Ivan Miró Acedo, sociòleg, soci de la Ciutat Invisible i recerca a Coòpolis.
 • Luca Gervasoni Vila, director de l’Institut Internacional per l’Acció Noviolenta (NOVACT), president de Lafede.cat i professor associat a la UOC.
 • Xavier Godàs Pérez, consultor de polítiques públiques i estratègies d’acció social en l’empresa Estudis de Qualitat Urbana (EQU). 

Sessió plenària 4
‘La resposta des de les entitats: resiliència, innovació i planificació estratègica’, amb:

 • Lluís Juncà Pujol, director general d’Innovació i Emprenedoria del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.
 • Maria Sureda Varela, Institut d’Innovació Social d’Esade. 
 • Miquel de Paladella Salord, economista, emprenedor social i fundador d’UpSocial.  
 • Nina González Fdez-Argüelles, coordinadora de FETS-Finançament Ètic i Solidari. 
 • Sonia Castro, gerent de foQua / Plena Inclusió Illes Balears; vocal del CERMI Illes Balears, i presidenta del Tercer Sector Social de les Illes Balears.

Entrevista de cloenda
El 7è Congrés del Tercer Sector Social conclou amb una entrevista inversa  a  Esther Vera, periodista, politòloga i directora del Diari Ara, que ofereix la seva visió sobre el tercer sector social, les polítiques socials i el paper dels mitjans de comunicació. Vera és entrevistada per Leticia Menéndez (Agipcat), Aicha el Hayty (Associació Punt de Referència, federada a FEPA) i Rafael Codony (Creu Roja Catalunya), com a representants de les persones que reben suport i acompanyament de les entitats socials, persones treballadores i voluntàries.

La tarda del 15 de juny tenen lloc 6 taules d’experiències en format telemàtic amb bones pràctiques que entitats socials catalanes, però també europees, han portat a terme durant la pandèmia i que poden ser d’interès o ajuda per a altres organitzacions. Les persones interessades poden trobar els enllaços online de cada taula d’experiència, aquí.

 • Habitatge.
 • Polítiques d’ocupació.
 • Digitalització.
 • Model d’atenció comunitari i centrat en la persona.
 • Gestió ètica.
 • Comunicació i visibilització.

Tota la informació del 7è Congrés del Tercer Sector Social es pot consultar al web congrestercersector.cat i l’actualitat sobre aquest esdeveniment es pot seguir també a través de les xarxes socials amb les etiquetes #7CongrésTaula i l’específica amb el lema del congrés #reconstrucciósocial.

 • Digitalització.
 • Model d’atenció comunitari i centrat en la persona.
 • Gestió ètica.
 • Comunicació i visibilització.

Les entitats de la Taula poden fer la seva inscripció a través de les seves federacions que disposen de les indicacions de com formalitzar-la. Les entitats que no formen part de la Taula, i altres persones interessades, també poden assistir al congrés, adquirint la seva entrada mitjançant la plataforma Codetickets.

Tota la informació del 7è Congrés del Tercer Sector Social es pot consultar al web congrestercersector.cat i l’actualitat sobre aquest esdeveniment es pot seguir també a través de les xarxes socials amb les etiquetes #7CongrésTaula i l’específica amb el lema del congrés #reconstrucciósocial.