L’accés real als drets socials és la garantia d’una recuperació social justa i equitativa

Al manifest del 7è Congrés, la Taula assegura que, en aquest moment d’emergència social, cal revalorar les polítiques socials i modernitzar i blindar els serveis socials i reclama un compromís polític per enfortir-los amb un inversió pública adequada.

16 juny 2022

La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya ha tancat avui el 7è Congrés del Tercer Sector Social de Catalunya. Amb el lema ‘El repte de la reconstrucció social: noves respostes des del Tercer Sector Social’, aquest espai de debat i reflexió ha recollit propostes des de diferents àmbits que han de servir per plantejar solucions més innovadores i efectives als desafiaments socials, presents i futurs. Les entitats socials han elaborat un manifest de cloenda que recull les principals demandes i compromisos del tercer sector per fer front a les greus conseqüències socials derivades de la pandèmia, que a Catalunya ha abocat un milió de persones més a la pobresa i l’exclusió. El manifest ha estat llegit per Leticia Menéndez (Agipcat), Aicha el Hayty (Associació Punt de Referència, federada a FEPA) i Rafael Codony (Creu Roja Catalunya).

El document assegura que, en una societat cada cop més empobrida, calen canvis profunds en l’actual model socioeconòmic per posar les persones al centre i prioritzar les cures, l’atenció i el benestar. Per a la Taula del Tercer Sector, és indispensable revalorar les polítiques socials i modernitzar i blindar els serveis socials, que defensa que són tan essencials com la sanitat i l’educació. En aquest sentit, reclama un compromís polític per enfortir-los a través d’una inversió pública adequada, que millori la qualitat en l’atenció i que dignifiqui les condicions laborals de les treballadores.

La Taula del Tercer Sector reivindica que l’únic camí per a una recuperació justa és garantir l’accés real als drets socials. Per això, exigeix a les administracions públiques que assegurin els drets fonamentals per a una vida digna i autònoma: habitatge, ocupació de qualitat i garantia d’ingressos mínims. També demana que es posin fi a les llargues llistes d’espera i a les nombroses barreres administratives, digitals i cognitives que impedeixen l’accés efectiu a aquests drets i insta a fer un canvi en el model d’atenció a la persona perquè s’adapti a les seves necessitats i impliqui la comunitat.

Llegeix el manifest del 7è Congrés del Tercer Sector Social