El risc que Catalunya quedi a la cua de les polítiques socials

A la inauguració del 7è Congrés del Tercer Sector Social de Catalunya, la Taula avisa que la resposta a la greu crisi social està sent massa lenta i que falta concreció, rapidesa i planificació en les polítiques públiques que han d’assegurar-ne la sortida.

15 juny 2022

La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya avisa que Catalunya corre el risc de quedar a la cua de la recuperació social. En el marc del 7è Congrés del Tercer Sector Social de Catalunya, amb el lema ‘El repte de la reconstrucció social: noves propostes des del Tercer Sector Social’, la Taula adverteix que el ritme de resposta és lent, excessivament lent, i que falta concreció, rapidesa i planificació en les polítiques públiques que han d’assegurar la sortida a una crisi social sense precedents. La pandèmia ha abocat un milió de persones més a la precarietat.

La Taula posa alguns exemples, com la Llei de la Dependència, l’increment de la taxa de pobresa i exclusió infantil o la implementació de l’ingrés mínim vital. Per a la Taula, encara hi ha massa qüestions fonamentals per resoldre com la correcta coordinació entre la renda garantida de ciutadania i l’ingrés mínim vital, l’actualització de l’IRSC i que continua sense concebre’s un pla de rescat social. D’altra banda, les entitats socials posen en valor iniciatives que s’han començat a desplegar i de les quals espera veure’n els primers resultats ben aviat, com l’impuls de l’Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària, les diverses mesures per incrementar el parc d’habitatge social, la prova pilot de la Renda Bàsica Universal, el marc d’acció per a l’abordatge del sensellarisme, l’estratègia per combatre els problemes de salut mental, la millora de les xifres d’atur i la creació del Departament d’Igualtat i Feminismes.

La Taula adverteix que la societat catalana cada cop està més empobrida i que aquesta tendència s’accelera. Les crisis s’encadenen quan encara no s’han superat els efectes socials de l’anterior i a les greus conseqüències de la pandèmia, ara, s’hi sumen altres factors com la guerra a Ucraïna, l’augment disparat dels preus de l’energia o l’encariment dels productes de primera necessitat a causa d’una inflació que afegeix més pressió a les famílies. “Que la pandèmia sanitària estigui quedant superada, afortunadament, no ens pot fer perdre de vista que el tsunami social no ha acabat” ha assegurat la presidenta de la Taula del Tercer Sector, Francina Alsina, durant la inauguració institucional del 7è Congrés del Tercer Sector Social de Catalunya.

Pràcticament, el 30% de la població catalana viu en la pobresa i l’exclusió, més de 2 milions 200 mil persones. D’aquestes, més de 890 mil es troben en una situació de pobresa severa (menys de 520€ al mes per sobreviure). A més, es calcula que hi ha més de 350 mil treballadors i treballadores pobres que, tot i tenir una feina, no poden fer front a les necessitats més bàsiques. “La manca de respostes efectives implica un risc massa alt: descontentament social, desconfiança vers l’acció política i desafecció ciutadana, un conjunt d’elements que alimenten el populisme i els discursos d’odi, que cada cop guanyen més espai públic”.

Per aquesta raó, les entitats socials insisteixen que la recepta de la reconstrucció no pot ser la mateixa de sempre perquè les dades demostren que les polítiques socials desenvolupades fins ara no han estat les adequades i que al conjunt d’agents socioeconòmics (administracions, el tercer sector social, sector privat, etc.) els correspon plantejar solucions diferents, més innovadores i sobretot més efectives i proactives.  Per a la Taula, es continuen cometent els mateixos errors, impulsar mesures i accions que són transitòries, de curta durada i que tenen un efecte limitat mentre que es necessita tot el contrari perquè es tracta de problemes estructurals: no accés a un habitatge digne i assequible, mercat de treball precari i no garantia d’ingressos mínims. Per això, reclama a les administracions un canvi profund a l’hora de dissenyar les polítiques socials perquè no vagin només a la urgència i solucionin aquests problemes crònics, perquè siguin preventives i evitin que les persones arribin a una situació de pobresa i exclusió i perquè reforcin el sistema de drets i protecció social amb l’objectiu d’equiparar-lo al sistema sanitari i educatiu.

A la inauguració institucional del congrés, han participat el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès; la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs; l’alcaldessa de Barcelona i presidenta de l’AMB, Ada Colau; i la presidenta de la Diputació de Barcelona i alcadessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín.

Llegeix la nota de premsa